Mer

DONES ESCULTURA

Amb el tema de la dona com leitmotiv principal, aquesta nova escultora irromp en el mercat artístic nacional amb una obra de cert caràcter reivindicatiu, realment original.

Hi ha diverses raons que fan d’aquesta exposició un fenomen singular.

La primera és el caràcter dels personatges. Normalment, una mostra figurativa realitzada per una escultora presenta personatges més dolços, amb una personalitat més diluïda, amb unes formes més suaus i difuminades. L’obra de Mer demostra un caràcter que es reflecteix la potència de les formes en el rotund dels trets, en la força dels volums i en la jerarquització de valors a parts concretes del cos.

La segona és el respecte – molt poc usual avui dia – pel detall i la forma del cos humà. Mer crea els seus personatges en primer lloc sobre la base d’un respecte minuciós a la forma natural, al múscul, a la unió dels nervis. Els seus models són éssers reals, dones que conreen el seu cos amb el yoga i la dansa contemporània. Són cossos molt bé estructurats, en els quals es nota que cada part neix d’un tot, com algo natural, no com un afegit. I després, una vegada estructurat, una vegada assolida la forma perfecta, Mer es permet donar-li un caràcter propi d’una personalitat que neix dels seus propis instints formals.

 

La tercera és que totes les escultures, fins i tot les de dos metres, han estat modelades a grandària natural. No són bibelots de fang realitzats per un artista que després els lliurament a un taller perquè els amplien i els passin a material definitiu. Mer realitza totes les seves obres a grandària real.
Però no només això. És que és en la gran grandària en el qual l’escultora es troba a gust on treu el millor de si mateixa. És amb la gran grandària que els seus dits es llisquen pel fang generant formes i cossos amb una soltesa envejable. És amb la gran estatuària amb la qual ella se solta i se sent, per fi lliure, creant sense restriccions. Mer és escultora de grans volums, de grans cossos, de poderosos cossos. Mer és la primera escultora que enalteix el poder, la força, el caràcter, la voluntat, tot això present i palès en les seves dones.

 

Aquest és el seu principal tret, i sobre la base d’això les seves fèmines adquireixen una personalitat pròpia que les fa inconfundibles i irrepetibles. És la personalitat de la força, de la duresa, del caràcter, de la decisió.

En resum, una exposició que ens retorna el gran sabor del Gran Art. De l’escultura amb majúscules, de l’art que arrela amb la més genuïna tradició plàstica catalana però que, alhora, sap crear formes de marcats trets contemporanis.

Donada la voluntat creadora de Mer, la seva fertilitat i la seva ànsia per recórrer aquest llarg camí que li espera, crec que tenim Escultura per a estona. I doneu la facilitat amb que el fang brolla dels seus dits, com si anés la seva mateixa pell la qual el fang es transforma, i donada la decisió amb la qual cisella el marbre, la seva obra serà prolífica i sorprenent.

Que l’espectador jutgi per si mateix i convingui o no en el caráctes d’aquesta nova escultora, que per primera vegada obre lloes portes del seu taller al gran públic.

José Manuel Infiesta.

 

ALMA.
AMANDA.
ARQUERA.
J. SEBELLIN. c.1900-05.
CELIA.
EMMA.
ESCARLATA.
HILDA.
INÉS.
ISADORA.
ISOLDA.
JUANA.
LUISA.
MARGA.
José Navarro Llorens (1867-1923). Marina 1891
MARINA
MONTSE.
NOEMI.
PELIGROSA.
RUTH.
SILVIA.
TELMA.
VIRGINIA.
previous arrow
next arrow
 
Item added to cart.
0 items - 0,00